Bij de keuze van een fotolijst wordt ook vaak nagedacht over de glassoort die in de fotolijst gebruikt wordt. Hierbij wordt vaak gedacht aan ontspiegeld glas.
In deze blogpost lees je wat ontspiegeld glas is, hoe dit gemaakt wordt en lees je waarom dit niet altijd een betere keuze is.
Productie ontspiegeld glas
De productie van ontspiegeld glas is in beginsel gelijk aan die van normaal glas. In de laatste stap van het productieproces wordt er bij ontspiegeld glas echter nog een extra stap gezet.
In deze laatste stap wordt het glas aan één of kant heel fijn gezandstraald of geschuurd. Door deze fijne opruwing ontstaat een oppervlak waar een lichtgolf niet recht doorheen komt.
Doordat deze lichtgolf opgebroken wordt voorkomt dat spiegeling.
Nadelen aan ontspiegeld glas
Het grootste nadeel van ontspiegeld glas is dat het iets minder helder is dan normaal glas. Door het fijn opruwen van het oppervlak ga je weliswaar spiegeling tegen, hierdoor wordt het beeld echter wat vager en fletser.
Een afweging die gemaakt moet worden is of de verminderde helderheid en scherpte opweegt tegen het verminderen van de spiegeling.
Ontspiegeld glas moet altijd gebruikt worden in combinatie met een foto of poster die direct tegen het glas aan geplaatst is.
Maak je gebruik van een passe-partout of een andere manier die zorgt voor afstand tussen het beeld en de glasplaat, kies dan niet voor anti-reflex glas. Het effect van de verminderde scherpte en fletsheid zal hierdoor uitvergroot worden.
Recto-verso glas
De Belgische fabrikant van fotolijsten Deknudt frames heeft een eigen benaming voor ontspiegeld glas: Recto-Verso.
Deze glassoort is om te draaien in de lijst waardoor je zelf kunt kiezen voor het beste resultaat.
Het is zowel mogelijk om de ontspiegelde kant als de normale zijde richting de foto te plaatsen.
Museumglas
Er is een groot verschil tussen ontspiegeld glas en museumglas.
Waar ontspiegeld glas een normale glassoort is die aan één of biede zijden is opgeruwd om de lichtgolf te breken, wordt er bij museumglas gebruik gemaakt van speciale coatings.
De kwaliteit van het gebruikte glas is ook van een hogere kwaliteit, namelijk floatglas.
Bij fotolijsten die als standaardartikel geproduceerd worden, zie je nooit museumglas. Dit is een glassoort die exclusief gebruikt wordt bij maatwerkproducten door lijstenmakerijen. Dit komt doordat de prijs van deze glassoort meer dan €200 per m2 bedraagt.